Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Lokalna Grupa Działania „ZIELONE SIOŁO” serdecznie zaprasza na szkolenie warsztatowe pn. „Dobre Praktyki Przetwórcze – zagrodowe przetwórstwo mleka”, które odbędzie się w dniu 24 października 2019 r. o godz. 10.00 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, przy ul. Klonowej 4. Szkolenie kierowane jest do wszystkich zainteresowanych, w szczególności do prowadzących działalność rolniczą w zakresie produkcji mleka.
Uczestnicy zapoznają się z praktyczną umiejętnością wytwarzania serów podpuszczkowych oraz z ekonomicznymi aspektami takiej działalności. Ma to szczególne znaczenie w przypadku prowadzenia przez rolników sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego. Serowar p. Krzysztof Jaworski omówi historię produkcji serów od czasów najdawniejszych do współczesnych, opowie o znaczeniu tej działalności i pożytkach płynących z umiejętności przetwarzania mleka w ramach własnego gospodarstwa domowego.