Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszą Babę Wielkanocną
21.03.2016
W poniedziałek 21 marca 2016 r. w Bibliotece Publicznej Gminy Nur odbyło się rozstrzygnięcie gminnego konkursu na „Najlepszą Babę Wielkanocną”. Głównym celem konkursu, ogłoszonego przez Bibliotekę Publiczną Gminy Nur pod patronatem Wójta Gminy Nur, była integracja środowiska lokalnego, kultywowanie tradycji i zwyczajów wielkanocnych oraz wymiana doświadczeń kulinarnych. Do udziału w konkursie zgłosiło się 15 uczestników z 9 miejscowości gminy (Łęg Nurski, Murawskie Nadbużne, Nur, Ołtarze Gołacze, Zakrzewo Słomy, Zaszków, Zaszków Kolonia, Zuzela, Żebry Kolonia).
Jury w składzie: Renata Trojanowska – przewodnicząca (skarbnik Gminy Nur), Jacek Murawski – z-ca przewodniczącej (Wójt Gminy Nur) oraz członkowie: Renata Dymowska i Anna Krawczyńska (pracownicy Urzędu Gminy Nur), a także Marek Popko (kierownik USC w Nurze) dokonało oceny konkursowych bab wielkanocnych. Zgodnie z regulaminem konkursu oceniane były ich walory estetyczne i smakowe. Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużym kunsztem zdobniczym i talentem kulinarnym. Wybór najlepszych bab okazał się więc bardzo trudny!
Miejsce I zdobyła baba wielkanocna wykonana przez p. Annę Zawistowską z Nura.
Miejsce II zdobyła baba wielkanocna wykonana przez p. Teresę Cholewicką z Murawskich Nadbużnych.
Miejsce III zdobyła baba wielkanocna wykonana przez p. Wiesławę Prażmo z Zaszkowa Kolonii.
Tytuł „Miss obiektywu” spośród zgłoszonych do konkursu bab wielkanocnych otrzymała baba wykonana przez p. Wiesławę Popławską z Żeber Kolonii.
Nagrody rzeczowe laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu wręczył Wójt Gminy Nur Jacek Murawski. Po złożeniu życzeń świątecznych wszyscy uczestnicy spotkania przystąpili do degustacji wypieków.
Przepisy na konkursowe baby wielkanocne zostaną zebrane przez Bibliotekę Publiczną Gminy Nur i wydane w formie kulinarnej broszury.