Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Według lustracji przeprowadzonej w 1617 r. miasto Nur jeszcze lepiej się rozwijało, ponieważ poprzednio dniem targowym był tylko wtorek, a według tej lustracji, ustalono nim również piątek. Z okazji rocznicy 400-lecia piątkowego targu 7 lipca 2017 r. targ na Rynku w Nurze z inicjatywy Urzędu Gminy Nur został wzbogacony o dodatkowe stoiska, nawiązujące do bogatej tradycji handlowej grodu nad Bugiem. Oprócz stałych stoisk, pojawiły się nowe, gdzie można było zakupić między innymi słynny olej rzepakowy Franciszka Keslera, który został wyróżniony w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w 2013 r., miody z gospodarstwa pasiecznego Mirosława Pędzicha, dwukrotnie zajmujące I miejsce w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w roku 2012 i 2014, kozie mleko, sery i jogurty z gospodarstwa agroedukacyjnego w Glinie, a także wyroby miejscowe - domowy chleb, smalec i różne przetwory. Dużym zainteresowaniem cieszyło się też stoisko z wyrobami z wikliny. Pan Franciszek Kesler wystąpił w stroju szlacheckim, a pan Mirosław Pędzich w stroju kurpiowskim, stanowiąc dodatkową atrakcję dla kupujących.
Obecni na piątkowym targu mogli także skorzystać z bezpłatnych badań ciśnienia i cukru, przeprowadzonych przez pielęgniarkę z nurskiego Ośrodka Zdrowia prowadzonego przez Centrum Medyczno-Diagnostycznego w Siedlcach. Swój namiot ustawiła także Policja. Panowie policjanci informowali licznych uczestników piątkowego targu o tym jak unikać zagrożeń, jak poznać swoje prawa, a także jak zostać policjantem…
Podobnie urozmaicone piątkowe targi planowane są na wakacyjne miesiące tj. lipiec i sierpień (kiedy gminę Nur odwiedza wielu letników) oraz okazjonalnie np. przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą.